Flappy Bird – ett viralt fenomen

Flappy Bird – ett viralt fenomen

Flappy Bird måste betraktas som en av de största spelframgångarna någonsin. Ett närmast idiotiskt enkelt mobilspel som visade sig vara så beroendeframkallande att det spred sig som en löpeld. Såpass att spelets upphovsman fick samvetskval över vilken enorm spridning det fick.

[IMAGE=fra43XbVIwCX.jpg]

Enorma reklamintäkter

Det var den 24 maj 2013 som Flappy Bird först gick att köpa till iPhone i Appstore, det skulle kort därpå bli tillgängligt för Android. Som redan nämnts var det ett väldigt enkelt utformat spel, att lära sig vad det går ut på och exakt hur det fungerar tar inte mer än några sekunder. Spelet går ut på att styra en liten fågel genom ett antal hinder utan att krascha. Styr fågeln gör du genom att dutta på skärmen. Enkelheten var förstås en stor del i varför spelet blev så populärt, men det var inte någon succé från start. Den enskilt mest betydelsefulla händelsen som fick spelet att börja laddas ned lavinartat var när det uppmärksammades av Pewdiepie på hans Youtube-kanal. När spelet var som populärast drog publishern bakom spelet in runt 50 000 dollar om dagen i reklamintäkter.

Om det finns någonting man kan säga med säkerhet är det att Flappy Bird var optimerat att vara en kommersiellt gångbar produkt. Med risk för att dra en långsökt liknelse, men du kan optimera din bil så att den blir lika skön att köra som Flappy Bird blev framgångsrikt. Det låter inte dumt eller hur? Dieselkraft är en av Sveriges främsta utförare av tjänster som faller under kategorin “motoroptimering”. De tillhandahåller tjänster som dieseltrim, chiptrimningar och andra optimeringar. Du kan minska din bils bränsleförbrukning samtidigt som din bil blir roligare att köra. En av de bästa sakerna med deras hemsida är att den är lättanvänd. Du fyller bara i vilken bil du har i deras sökfält och får sen upp en lista på alla tjänster och produkter som kan förbättra din bils prestanda.

Ett spel som ett meme

Mannen som skapade Flappy Bird heter Dong Nguyen. Han är en tillbakadragen man som helst hade sluppit all uppmärksamhet han fick i kölvattnet av spelsläppet. Han blev anklagad för att ha stulit spelets grafik från Super Mario Bros och kallades för en bluff. Som tidigare nämnts hade han också problem med att produkten han skapat var så uppenbart beroendeframkallande. Det gick alltså såpass långt att han beslutade sig för att ta bort spelet från alla plattformar där det såldes. Det hjälpte dock inte. Flappy Bird, som det meme det är, fortsatte ändå att spridas. Google Play och Appstore fylldes snabbt med kopior och sidor på nätet tillhandahöll piratkopior av det. Det gick till och med så långt att människor började sälja sina mobiler med spelet installerat.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante