Bo och jobba i Norge

Bo och jobba i Norge

Funderar du på att åka till Norge och jobba under en period? Många från Sverige och andra länder i Norden har under många år valt att åka till Norge just för jobbmöjligheterna och det finns stora anledningar till varför. Den här sidan är tänkt att hjälpa dig som vill eller redan har ett färdigt jobb väntandes i Norge. Att flytta från ett land till ett annat kan naturligtvis kännas både skrämmande och roligt på samma gång, men genom att vara förberedd kan du komma en bra bit på vägen.

Hitta jobb

Det finns många olika saker som du kan arbeta med om du flyttar till Norge. Många studenter åker hit för att göra enkla uppgifter som att t.ex. rensa fisk, men du kan också få många jobbmöjligheter inom IT. I Norge råder det nämligen stor brist på personal inom just denna bransch. Skulle det vara så att du sitter på en bra utbildning kan du alltså arbeta med företagsutveckling. På norska heter det forretningsutvikling, något som Nordlo också erbjuder för alla företag idag. Även arbeten inom vård, t.ex. som sjuksköterska eller att arbeta på oljeplattformar är mycket vanligt.

Boende

Om du väljer att flytta och arbeta i ett annat land så behöver du naturligtvis se till att du har ett boende. Man kan tydligt se att boendesituationen i Norge inte alls liknar den som t.ex. finns i Stockholm eller i andra stora städer i Sverige. I Norge använder man sig inte av en bostadsförmedling, vilket betyder att du inte behöver stå i kö. Är det så att det finns lägenheter som hyrs ut så sker detta av privata värdar och du måste alltså lyckas sälja in dig hos en privatperson istället. Visst är det skönt att slippa kösystemet, men räkna också med att din hyra kan bli lite högre än genomsnitt.

Arbetstillstånd

Om du som svensk vill åka och arbeta i Norge så kommer du inte att ha något trassel med papper som t.ex. arbetstillstånd. Anledningen till detta är att du helt enkelt inte behöver något arbetstillstånd för att arbeta i Norge. Alla som är medborgare i något av de nordiska länderna kan bo eller arbeta i ett annat nordiskt land hur fritt som helst. Inte heller något uppehållstillstånd kommer att krävas.

Detta gör att Norge blivit otroligt populärt att åka till, speciellt för den som vill tjäna pengar. Det är helt enkelt så simpelt att komma igång. Dessutom är villkoren för anställda mycket bättre. Det finns ingen karensdag och du behöver inte oroa dig för att förlora 20 % av din lön. Sjuklönen i Norge ligger nämligen på 100 % av din lön. Inte en krona förlorar du om du skulle bli sjuk, med andra ord!

dante