Last visit was: less than a minute ago
It is currently 17 Oct 2018, 10:26
 [ 37 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Strukturera och förtydliga reglerna 
Author Message
User avatar

Joined: 11 Mar 2008, 23:12
Posts: 6279
Location: Göteborg/Dalarna
Post Strukturera och förtydliga reglerna
4fun satte mig som gruppledare för regelöversynsgruppen. Därinne diskuterar vi reglerna, eventuella regelförslag och dess konsekvenser. Även nuvarande reglers konsekvenser och hur vi eventuellt kan förbättra dessa.

Nu i och med senaste tidens debatter/diskussioner har vi moderatorer kommit fram till att vi vill förtydliga och struktuera upp regelverket. Detta för att vi ska kunna hänvisa till regelbrottet när vi varnar/bannar eller bara kontaktar spelare.
exempel wrote:
Hej du din buse!

Då du brytit mot
Quote:
1.6 - Personuppgifter
Du får på inga villkor publicera någon annans privata personuppgifter så som namn, adress, mailadress eller telefonnummer. På forumet är det även olagligt att sammankoppla en användare med ett annat forum, community eller webbsida. Så som t.ex. länka till andras facebooks sidor.
och
Quote:
3.2 - Citat från privata diskussioner
Citat från privata diskussioner och forum, utan samtycke från de berörda parterna är förbjudet. Som citat gäller både bilder (”printscreens”) och text.
har jag inget annat val än att ge dig en varning.

Att öppet publicera någons mobiltelefonnummer kan faktiskt få ganska stora konsekvenser. Tänk om h'n använt sitt mobiltelefonnummer i åratal och alla har just det numret. Då kan det bli väldigt jobbigt om h'n måste byta nummer bara för att erep-spelare ringer och stör h'n'' mitt i natten.

Ta lärdom av detta, jag vill inte se dig publicera privata uppgifter igen. Inte heller att du publicerar uppgifter från stabsforumet. Tanken är att det som skrivs inom staben skall stanna inom staben.Min arbetstråd som den ser ut just nu ( 2011-04-24 )
Gudrun Schyman wrote:
1. Förhållningssätt på Erepublik.se
Sunt förnuft och allmänt vett räcker långt. Försök att hålla en god stämning. Respektera andra människor även om du inte delar deras åsikter. Personangrepp är absolut inte tillåtet. Tänk på att Erepublik är ett rollspel och att många spelar sin roll väldigt hängivet. Ta det för vad det är. Vårdat språk är att föredra, vi vill inte se kränkande texter/angrepp mot någon.
För att hålla diskussionerna på en trevlig och konstruktiv nivå ska alla medlemmar följa de etiska regler som gäller på såväl internet som i det vardagliga livet. Använd ett vårdat, städat språk och ha en hövlig attityd. Kommentera inte andras sätt att skriva, såsom felstavningar, särskrivningar etc.
Använd ditt sunda förnuft och behandla andra som du själv vill bli behandlad.

1.1 - Använd bara en användare
Användarkonton är personliga och får inte säljas eller överlåtas. Skapa eller använda flera användare på det här forumet är förbjudet och kommer att resultera i avstängningar av samtliga konton.
1.1.1 - Övertar du ett annat konto på erepublik.com skall du kontakta administratörerna på forumet för att byta namn.
1.2 - Användarnamn
Ditt användarnamn på Erepublik.se ska vara identiskt med det du har på Erepublik.com.
1.3 - Profil-länk
Profil-länk
Under "User Control Panel" -> "Profile" hittar du ett fält som heter "Erepublik.com profile ID". Detta fält SKA innehålla ditt profil-id, vilket du finner sist i http-länken om du går in på din profil på Erepublik.com. Guide
1.4 - Avatarer
Din avatar får inte innehålla kränkande budskap. Vad som är kränkande avgör Admin/Mod. Är du tveksam till din avatar, välj en annan. Ser du en Avatar du inte tycker passar sig, kontakta Admin/Mod.
1.5 - Signaturer
Signaturens höjd ska inte överstiga 60 pixlar (visningen är begränsad till den höjden). Signaturen får inte innehålla kränkande bilder/texter.
1.6 - Personuppgifter
Du får på inga villkor publicera någon annans privata personuppgifter så som namn, adress, mailadress eller telefonnummer. På forumet är det även olagligt att sammankoppla en användare med ett annat forum, community eller webbsida. Så som t.ex. länka till andras facebooks sidor.
1.6.1 - Undantag gäller till erepublik.com konton
1.6.2 - Undantag gäller om du har användarens tillåtelse att publicera uppgifterna.


2. Olämpliga inlägg
Medlemmar har möjlighet att rapportera misstänkta regelbrott genom att klicka på knappen ”anmäl” i inläggets nedre högra kant. Använd gärna denna funktion, men kommentera inte regelbrottet i tråden. Då det gäller personangrepp och förolämpningar bör den person som orden är riktade mot rapportera innehållet om han/hon känner sig förolämpad.

2.1 - Spam & Off Topic
Detta gillas självklart inte. Håll dig till ämnet som trådskaparen har satt. Har du något att tillföra diskussionen? Skriv då, annars låt bli. Vad som är spam/off topic kan variera och beror på i vilken avdelning det sker. Admin/Mod är fullt kompetenta att avgöra detta.
Trådar som skapas på forumet ska ha en relevans till sina underforum. Admin/Mod har rätt att stänga eller flytta trådar som saknar detta.
2.2 - Förolämpningar
Det är inte tillåtet att förlöjliga, förnedra, kränka eller reta upp en annan person. Vaken via ord eller bilder, allt som har en nedsättande eller klandrande ton undanbedes
2.3 - Påpekande av stavfel
För att hålla en god stämning användare emellan är det inte tillåtet att öppet kritisera och rätta andras fel och brister. Har en person gjort skrivtekniska fel välj istället att skicka ett PM till personen. Tänk efter väldigt noga hur du formulerar detta PM då syftet är att hjälpa personen att förbättra sin skrivteknik i framtiden, inte att skapa osämja.
2.4 - Bilder
En bild säger mer än tusen ord, däremot får det ej gå till överdrift. Bilder större än 700px är inte tillåtet. Krävs det större bild får du länka till extern källa.
2.4.1 - Bilder som länkas ska ha relevans till tråden de postas i, detta gäller särskilt om bilden postats utan kommentar/motivering/beskrivning.
2.5 - Länkar
För länkat material gäller samma regler som för material postat direkt på forumet
2.6 - Hobbymoderering
Som enskild spelare är det inte din uppgift att moderera trådarna här på forumet. Vänd dig istället till en moderator. Detta kan du göra antigen via PM eller genom att rapportera inlägget.
2.7 - Klaga inte på en forumtråd
Tycker du inte tråden är intressant, ignorera den och låt tråden självdö. Anmäl tråden om du anser att den bryter mot reglerna.
2.8 - Nedvärderande ord/meningar
Fientlighet mot människor med en viss etnisk bakgrund, hudfärg, religion, sexuell läggning eller av ett speciellt kön är förbjudet. Negativt laddade ord som beskriver en etnisk bakgrund eller sexuell läggning räknas som regelöverträdelser. Tänk på att markera ironi tydligt! Nedlåtande skämt om en person räknas som personangrepp.

3. Organisationer och privata sektioner
Har du ett företag eller någon annan organisation i eSverige och känner att du vill ha en forumdel till detta går det bra att ansöka om ett sådant. Enklast gör man detta genom att direkt kontakta Admin i ett pm där man berättar lite om vad man vill använda forumet till osv. Är det ett privat forum man efterfrågar ansvarar man själv för gruppen och vilka som har tillgång dit. Självklart övervakas allt utav Admin och vid missbruk tar vi bort forum/behörighet omedelbart.

3.1 - Partiforum
Alla partier i eSverige som har minst 10 medlemmar kan ansöka om ett partiforum. Det är en egen del under sektionen "partiforum" här på erepublik.se där ni kan diskutera både publikt och privat inom partiet. Den för tillfället sittande partiledaren är den som ansvarar för gruppen och som väljer vilka som ska ha tillgång till de privata delarna. Det som är viktigast när man skapar ett Partiforum är att det ska vara seriöst. För allas trevnad vill vi undvika att ha massa små oseriösa partiforum. Har du ett seriöst parti, med bara 8 personer är du välkommen att skicka ett PM till admin så kommer vi skapa ett underforum till dig.
3.2 - Citat från privata diskussioner
Citat från privata diskussioner och forum, utan samtycke från de berörda parterna är förbjudet. Som citat gäller både bilder (”printscreens”) och text.
3.3 - Inaktiva privata forumdelar
Inaktiva forumdelar kan efter 2 månaders inaktivitet komma att flyttas till ett dolt arkiv. Normalt sett informeras alltid den som "skapat" forumdelen utav Admin innan arkivering.
3.3.1 - Vid nedläggning av en organisation skall PM skickas till Admin så denne kan avsluta det hela genom att flytta organisationen till arkivet
3.4 - Moderering i privata delar/partiforum
I de allra flesta fall sköts detta utav Admin/Mod. Är det dock så att din privata forumdel har mycket aktivitet kan du beviljas egen moderering. Dvs att du själv som gruppledare får tillgång till modereringsverktygen. Admin/Mod i samförstånd med gruppledaren avgör huruvida administrativa verktyg tilldelas. (Här väger tidigare beteende så som varningar/övrig respons in)


4. Övrigt

4.1 - Omröstningar (polls)
En policy kring hur polls kan användas inom forumet håller på att arbetas fram, tills vidare ombeds ni kontakta admin/moderator om ni vill ha upp en poll.
4.2 - Grupp-PM
För närvarande kan riksdagsgruppens medlemmar skicka pm till hela riksdagsgruppen. För riktlinjer gällande detta, se (länk)
4.3 - Bemötande av nybörjare och oerfarna spelare
Till nybörjare och oerfarna räknas även ett år gamla 2-klickare, det viktiga är inte hur länge de varit med på .com utan hur länge de varit aktiva.
4.3.1 - När du besvarar en nybörjares inlägg måste du ta extra hänsyn till att denne inte vet lika mycket om eVärlden som en erfaren spelare.
4.3.2 - Att medvetet försöka lura eller missleda nya spelare med vetskapen om att de inte förstår bättre är förbjudet
4.4 - En trådskapares rättigheter
När du startat en tråd är tråden din. Om en moderator städar en tråd är det endast du som trådskaparen som har möjlighet att begära tillbaka bortstädade inlägg, begära låsning av tråden eller andra åtgärder. Observera att en moderator inte behöver följa din begäran.
4.4.1 - Riksdagen undantaget. Inom Riksdagen anses samtliga trådar tillhöra folket och trådar får endast låsas om det förekommer synnerliga skäl.
4.5 - Piratkopiering
eRepublik.se tillåter ej diskussioner kring piratkopierad mjukvara och piratkort. Du får inte posta länkar till sidor som ankyter till dessa ämnen. Vidare tillåter vi inte heller diskussion kring hur man kringgår diverse kopieringsskydd oavsett trådskaparens ursprungliga avsikt. All form av antydan gällande piratkopierat material är förbjudet. Detta gäller även diskussioner som i stor utsträckning kan underlätta brott mot t.ex. upphovsrättslagen.
4.6 - Pornografi
eRepublik.se är en sida som besöks av så väl vuxna som barn. Pornografiskt material hör ej hemma på eRepublik.se. Det är också förbjudet att länka till sidor med pornografiskt innehåll.


Admin/Moderator
Vi finns här för din skull. Vi ska hålla ordning och se till att allt fungerar som det är tänkt samt att ni som användare ska ha ett trevligt forum att vara på. Behöver du vår hjälp eller undrar över något? Tveka då inte att kontakta oss. Gör det hellre direkt via ett pm än starta en tråd. Här är en lista på vilka som är Admin/Mod just nu.

Varningar/Bans
Admin/Mod avgör från fall till fall vad som är värt varningar/bans. Upprepad spam/ot ger varning. Personangrepp ger varning. Andra överträdelser kan också ge varningar. Upprepade varningar ger ban, vanligtvis efter 3 varningar. Hur länge banen varar beror på vad det gäller. Vanligtvis blir första banen en (1) vecka.
Riktlinjer:
1:a gången: 1 veckas avstängning
2:a gången: 1 månads avstängning
3:e gången: 3 månads avstängning
4:e gången: 6 månads avstängning
5:e gången: 6 månads avstängning
osv.
Admin/Mod varnar/banar aldrig utan att diskutera inom gruppen vilken åtgärd som är lämplig.
Admin/Mod har rätten att utfärda längre avstängningar än vad riktlinjerna stipulerar.

Synpunkter på moderering
Moderatorer har fulla rättigheter att alltid ta beslut som de anser passar situationen. Om du har synpunkter på ett enskilt modereringsfall ska du i första hand kontakta moderatorn som behandlat ärendet. Skapa inte en tråd om det i forumet. Moderatorerna kontaktas lättast via ett privat meddelande på forumet eller igenom erepublik.com.
Känner du att du inte får gehör av moderatorn så kan ärendet överklagas till administratörerna. När du har bestämt dig för att överklaga ett beslut, måste du göra det skriftligt i mail (admin@erepublik.se) eller ett privat meddelande i forumet. I mailet ska det framgå vilket ärende det gäller, ansvarig moderator och varför du tycker att beslutet är fel. För att göra överklagan så smidigt som möjligt bifoga gärna så mycket information och bevis du kan._________________
kastade in handduken i slutet av maj 2013
går att nå via epost, gussandnjo () student.gu.se


06 Apr 2011, 17:13
User avatar

Joined: 11 Mar 2008, 23:12
Posts: 6279
Location: Göteborg/Dalarna
Post Re: Strukturera och förtydliga reglerna
Tänk på att detta är ett arbetsmaterial. Det är ingen anledning att skriva och gapa över saker ännu.

Egentligen är det samma som de gamla reglerna men biten om nybörjare är ny. Sen är några småsaker tillagda lite här och där.

_________________
kastade in handduken i slutet av maj 2013
går att nå via epost, gussandnjo () student.gu.se


06 Apr 2011, 17:15
User avatar

Joined: 11 Mar 2008, 23:12
Posts: 6279
Location: Göteborg/Dalarna
Post Re: Strukturera och förtydliga reglerna
mr-w wrote:
Jag tycker att det borde vara förbud mot hobbymoderering. Det är jäkligt irriterande när folk hotar varandra med forumets regler, i stället för att låta modsen ta hand om det.
Jag har tagit upp det i översynsforumet.

_________________
kastade in handduken i slutet av maj 2013
går att nå via epost, gussandnjo () student.gu.se


07 Apr 2011, 19:20
User avatar

Joined: 11 Mar 2008, 23:12
Posts: 6279
Location: Göteborg/Dalarna
Post Re: Strukturera och förtydliga reglerna
Nu finns en hel del nytt.

Piratkopiering
Pornografi
Behandling av nybörjare
Trådskaparens rättigheter
Länkning
-medmera..-

Kommentera gärna, ser ni utrymmen till förbättningar, hojjta till!
Just nu funderar vi på hur regler kring fallet 'virusvarningar@fuskbugg' men det är aningen svårt att formulera någon särskild regel...tips mottages gärna.

_________________
kastade in handduken i slutet av maj 2013
går att nå via epost, gussandnjo () student.gu.se


24 Apr 2011, 16:08
User avatar

Joined: 30 Aug 2009, 14:24
Posts: 5637
Location: Lund
Post Re: Strukturera och förtydliga reglerna
Mycket bra skrivet!
Såg att du hade tagit med det jag skrev i separat tråd.
Jag tycker verkligen att det här ska vi publicera.

_________________
Teamwork är viktigt, det ger fienden andra människor att skjuta på!


24 Apr 2011, 16:19
User avatar

Joined: 11 Mar 2008, 23:12
Posts: 6279
Location: Göteborg/Dalarna
Post Re: Strukturera och förtydliga reglerna
Kom på att forumreglerna kanske borde översättas till engelska. Någon som kan tänka sig att göra det?

_________________
kastade in handduken i slutet av maj 2013
går att nå via epost, gussandnjo () student.gu.se


24 Apr 2011, 17:35
User avatar

Joined: 05 Feb 2009, 23:28
Posts: 4735
Location: Riksdagen
Post Re: Strukturera och förtydliga reglerna
MODs och Admin bör väl göra det?

_________________
F.d President under fyra mandat
En av Sveriges mest rutinerade Riksdagsledamöter med 25 mandat
F.d Talman under fyra mandat.


24 Apr 2011, 17:45
User avatar

Joined: 17 Dec 2007, 15:56
Posts: 1761
Location: Överallt
Post Re: Strukturera och förtydliga reglerna
Ja, om ingen annan känner för att hjälpa till och göra det.


24 Apr 2011, 17:49
User avatar

Joined: 11 Mar 2008, 23:12
Posts: 6279
Location: Göteborg/Dalarna
Post Re: Strukturera och förtydliga reglerna
w3st3rb3rg wrote:
MODs och Admin bör väl göra det?
Det spelar väl ingen roll?


I övrigt...jag har god lust att lägga till denna regel:


4.7 - "Brott mot det sunda förnuftet"
Det finns alltid de som är finurliga och hittar kryphål i reglerna, lika så går det inte heller att skriva ner varenda detalj som inte är tillåten. Normalt brukar man tala om 'sunt förnuft' och det är det som denna regel gäller. Gör du något som är uppenbart onödigt eller dumt, men som det inte finns någon regel emot har du brutit mot denna regel.

Möjligtvis med klasueln:
4.7.1 - Varningar enligt ovanstående regel delas endast ut om 66% av moderatorerna är för en varning.

xx%

_________________
kastade in handduken i slutet av maj 2013
går att nå via epost, gussandnjo () student.gu.se


24 Apr 2011, 17:56
User avatar

Joined: 30 Aug 2009, 14:24
Posts: 5637
Location: Lund
Post Re: Strukturera och förtydliga reglerna
Tycker regel 1 innehåller allt sådant. Behövs ingen extra regel för det.

_________________
Teamwork är viktigt, det ger fienden andra människor att skjuta på!


24 Apr 2011, 19:30
 [ 37 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

server monitor Page Ranking Tool

 

Powered by phpBB | Style by ST Software